Vooral op het vlak van veiligheid scoort Europa ondermaats: slechts 2,7 procent van het budget wordt toegewezen aan veiligheidsmaatregelen. “Het is de plicht van Europa om samen met de lidstaten een beleid uit te stippelen dat onze burgers maximaal tegen terreur beschermt”, vindt Loones. “Daarom hebben wij ook voorgesteld om de middelen uit te breiden van Europol en van Frontex, de Europese grens- en kustwacht.”

Onnodige uitgaven

De N-VA heeft ook heel wat bedenkingen bij de onnodige en kostenverslindende zaken waar Europa wél op inzet. “Denk maar aan de exploitatie van het nieuwe Huis van de Europese geschiedenis, terwijl het Parlamentarium daar al de nodige aandacht aan besteedt en perfect functioneert als bezoekersruimte”, zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. “Bovendien weigeren de traditionele fracties te knippen in de onkosten- en reisvergoedingen voor de parlementsleden. Maar erger nog: een eigen limousinedienst of gratis Interrail-pas voor 18-jarigen blijkt voor sommigen een echte prioriteit. Iedere politicus met gezond verstand begrijpt toch dat belastinggeld niet voor dergelijke zaken dient?”

Opvallend is ten slotte dat de traditionele fracties stemmen voor een verdere uitbreiding van de Europese middelen, met meer dan vier miljard euro. “Onnodig maar vooral ongepast”, meent Loones. “In tijden waarin van de Europese burgers en de lidstaten serieuze inspanningen worden gevraagd, zouden we net het tegenovergestelde moeten doen en kijken op welke gebieden we terecht kunnen besparen.”