De federale regering voert een structureel beleid om armoede te bestrijden:

“Deze nieuwe aanpak was ook nodig”, benadrukt Sleurs. “In 2014, voor de start van deze regering, stonden de armoedecijfers op een recordhoogte.”

Structurele aanpak werkt

Verschillende objectieve cijfers tonen intussen aan dat de structurele aanpak van de federale regering wel degelijk werkt:

  • In de EU-SILC 2015 daalt het armoederisicopercentage in 2015 ten opzicht van 2014. Meer details vind je hier.
  • Voor de EU-SILC 2016 zijn voorlopig enkel de cijfers voor ernstige materiële deprivatie beschikbaar. Voor het tweede jaar op rij daalt het percentage van de bevolking dat daarmee geconfronteerd wordt - tot 5,5 procent, om precies te zijn. In 2014 was dat nog 5,9 procent.
  • In de twee jaar sinds het aantreden van deze federale regering in oktober 2014 zijn er 104.900 jobs bijgekomen: 47.900 in het eerste regeringsjaar en 57.000 in het tweede. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
  • De werkloosheidsgraad is bijzonder laag. Vlaanderen bijvoorbeeld telde eind december 215.562 werklozen: 5,9 procent minder dan een jaar eerder. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is gedaald naar 7,15 procent: het laagste peil in een kwarteeuw.

Negatieve beeldvorming klopt niet

“Ik beschouw deze eerste positieve cijfers niet als reden voor een hoerastemming”, zegt Sleurs. “We hebben nog veel werk voor de boeg, zeker als het gaat over kinderarmoede en armoede bij alleenstaande ouders. Maar deze cijfers bevestigen zeer duidelijk dat de regering op het juiste spoor zit met haar armoedebestrijdingsbeleid. De beeldvorming die doelbewust wordt gecreëerd, dat deze regering mensen de armoede in jaagt, klopt dus niet.”