Het aantal nieuwe windmolens groeit in België jaar na jaar. Toch blijkt het in een dichtbevolkte regio zoals Vlaanderen vaak moeilijk om die grote investeringsprojecten op te starten. Vaak wijst men daarvoor naar luchthavens, woongebieden en ook vaak Defensie. Volgens critici zou Defensie, met een zeer strikte regelgeving rond luchthavens en militaire domeinen, nieuwe inplantingen blokkeren.

Hardnekkige misvatting

“Dat blijkt een hardnekkige misvatting”, zegt Renate Hufkens. “De cijfers, die ik opvroeg bij minister Vandeput, spreken dit tegen. Vorig jaar werd zelfs 98 procent van de aanvragen bij Defensie goedgekeurd.” Defensie is dus allesbehalve een hindernis in onze omslag naar meer groene energie. Als er al eens een dossier struikelt, gaat het over een inplanting van windmolens vlakbij de vluchtroutes van onze militaire luchthavens, zoals die van Bevekom.

Volgens Kamerlid Bert Wollants is er nog heel wat onontgonnen potentieel. “Windmolens in de buurt van de radarinstallaties van Belgocontrol worden vaak geweigerd, terwijl er wel degelijk technische oplossingen voor bestaan. Dat potentieel moet aangeboord worden.”