De minister legt sterk de nadruk op woonzekerheid. “Huurovereenkomsten van negen jaar moeten de norm blijven. Via een huurwaarborglening kan Vlaanderen de borg voorschieten, zodat de huurder niet meer via een ‘stigmatiserende’ OCMW-borg moet werken."

De conceptnota stelt ook het systeem van geconventioneerd huren voor. Een verhuurder kan dan rekenen op financiële steun als hij voldoende engagementen aangaat over bijvoorbeeld de huurprijs, woonkwaliteit en duur van het contract. “Zo kan ook de private markt inspelen op het groeiende aantal huurders dat net te veel verdient voor een sociale woning”, aldus Liesbeth Homans.

Energiezuinige renovatie

De minister wil ook meer mogelijkheden om huurcontracten tijdelijk op te schorten in geval van renovatiewerken. “Mits goede afspraken tussen huurder en verhuurder, natuurlijk. Maar uiteindelijk komen zulke werken ook de huurder financieel ten goede, bijvoorbeeld door een lagere energiefactuur na isolatiewerken.”

In die context moet volgens Liesbeth Homans ook een energiecorrectie mogelijk zijn. “Als een verhuurder zijn woning aantoonbaar energiezuinig renoveert, moet die dat beperkt kunnen doorrekenen in zijn huurprijs.”