Volgens recente cijfers telt België al 913 BIN’s. Vlaanderen loopt voorop met 774 netwerken, vooral in Antwerpen (432) en Oost-Vlaanderen (233). In Wallonië breekt het systeem ook stilaan door: daar zijn inmiddels al 136 BIN’s actief. Maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hinkt ernstig achterop met slechts drie geregistreerde BIN’s, in Ganshoren en Sint-Pieters-Woluwe.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) verklaart dat lage aantal door de hoge bevolkingsdichtheid en het feit dat BIN’s vooral werkbaar zouden zijn in minder bevolkte, meer residentiële gemeenten. Die verklaring verbaast Van den Driessche ten zeerste: “Als dat al zo zou zijn, waarom zetten de residentiële gemeenten van dit gewest dan niet in op BINs? Voor de stad Antwerpen gaat het argument van de bevolkingsdichtheid alvast niet op: daar telt de binnenstad alleen al zeven BIN’s.”

Informatiecampagne

Vervoort verklaarde ook signalen te ontvangen dat de politiediensten niet echt in het concept zouden geloven. “Misschien zijn de Brusselse politiediensten onvoldoende geïnformeerd?”, merkt Van den Driessche op. “BIN’s hebben immers een positieve impact op de veiligheid en een gemeenschapsvormend karakter.” Hij roept de Brusselse minister-president daarom op om zo’n informatiecampagne te organiseren, zowel bij de politiediensten als bij de bevolking. “Het kan niet dat de veiligheid van de Brusselaars ten koste zou gaan van doctrinaire motieven of een gebrek aan informatie”, besluit Van den Driessche.