Een eerste wetsontwerp breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarbij telefoontap mogelijk is. Het ontwerp laat ook toe om het verlaten van het Belgische grondgebied met terroristische bedoelingen strafbaar te stellen. En het vervolledigt het legale kader dat al bestond om landgenoten en mensen te vervolgen die ons land verlaten om terroristische groepen te vervoegen in Syrië.

Identiteitskaart en paspoort intrekken

Een tweede wetsontwerp breidt de tijdelijke intrekking van de identiteitskaart uit. Zo kan minister Jambon beslissen om de identiteitskaart voor één tot drie maanden in te trekken van iemand van wie vermoed wordt dat die naar Syrië of Irak wil afreizen om er te gaan vechten of trainen. Die intrekking kan verlengd worden tot een maximum van zes maanden. “Deze belangrijke maatregel zorgt er mee voor dat we geradicaliseerde personen kunnen tegenhouden om te gaan vechten in Syrië of Irak”, aldus de minister.

Het derde wetsontwerp laat toe om ook paspoorten te weigeren en in te trekken van personen die een risico vormen voor de openbare orde en die onze openbare veiligheid ernstig bedreigen. Zo verliezen mensen van wie de identiteitskaart wordt geweigerd of ingetrokken, voortaan automatisch ook hun paspoort.

Ten slotte heeft de regering ook het intrekken of weigeren van de beschermingsstatus voor zware criminelen mogelijk gemaakt. “Dankzij die wetswijziging kunnen terroristen uitgesloten worden van de vluchtelingenstatus op grond van hun bedreiging voor de nationale veiligheid”, zeg Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Meer daarover lees je hier.