Naast een stand van zaken van de ongeveer zeventig maatregelen die op twee jaar tijd al zijn genomen, biedt het plan een vijftigtal nieuwe maatregelen die allemaal hetzelfde doel nastreven: onze kmo’s helpen zich te concentreren op hun kerntaken en hen bevrijden van nutteloze of overtollige administratieve stappen. “Het bevat algemene maatregelen die betrekking hebben op alle ondernemingen, maar ook meer sectorale maatregelen”, benadrukt Francken. Het plan werd dan ook opgesteld op basis van overleg met een vijftiental beroeps- en interprofessionele organisaties en zal het voorwerp uitmaken van een zesmaandelijkse monitoring onder het toezicht van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV).

De volgende drie vereenvoudigingsmaatregelen zijn voor de staatssecretaris van kapitaal belang. Ze kwamen tot stand dankzij een nauwe samenwerking met minister van Binnenlandse Zaken Jambon, minister van Financiën Van Overtveldt en minister van Ambtenarenzaken Vandeput.

Toegang tot kadaster wordt makkelijker en breder

Op vraag van het werkveld zelf gaat de FOD Financiën de toegang tot kadastergegevens vergemakkelijken voor belanghebbenden, waaronder notarissen en vastgoedmakelaars. De FOD Financiën staat ook open voor andere relevante en voldoende nauwkeurige verzoeken. Zo wordt een toegang voor architecten verder onderzocht. Bedoeling is die beroepen via een login een digitale toegang te geven tot het kadaster, daar waar zij die kadastrale gegevens vroeger schriftelijk of ter plaatse moesten opvragen. “Dat betekent een besparing van veel tijd én papier voor iedereen”, aldus Francken.

Digitaal platform voor inschrijving overheidsopdrachten

Nog deze legislatuur wordt ook een platform opgestart dat het voor kmo’s moet mogelijk maken om zich zonder al te veel administratieve rompslomp in te schrijven op overheidsopdrachten. Op dat platform zullen alle overheidsopdrachten worden verzameld. Kmo’s kunnen via een muisklik erop intekenen, offertes opsturen, aanvragen indienen, en dergelijke meer. “In een eerste fase wordt het platform beperkt tot bepaalde sectoren, zoals ICT, consultancy en opleiding, en tot opdrachten met een geraamde waarde van minder dan 135.000 euro”, verduidelijkt Francken.

Vereenvoudiging vergunningsaanvragen FANC

Wie met nucleaire materialen werkt, moet daarvoor een vergunning aanvragen. Tegen november worden die aanvragen in samenwerking met de dienst DAV drastisch vereenvoudigd, ‘only once’-compliant gemaakt en elektronisch ter beschikking gesteld van de aanvrager. “Afgelopen jaar werden zo’n 5000 aanvragen ingediend door personen en instanties die met nucleaire materialen werken. Denk aan radiologieafdelingen van ziekenhuizen, tandartsen, en zo meer. Voorheen moesten zij een 22 pagina’s tellend papieren document met de hand invullen. Veel rompslomp en inefficiënt. Voortaan worden die pagina’s automatisch via invoering van je identiteitskaart elektronisch ingevuld en moet je zelf slechts 2 bladzijden invullen. Dat bespaart héél wat tijd en beperkt de kans op administratieve fouten. Het FANC volgt nadien verder op”, besluit Francken.